Следвайте Гласове в  След оценка на събраните данни от партньорските

...
Следвайте Гласове в  След оценка на събраните данни от партньорските
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС: Има признаци, че Петков и Василев са извършили престъпление при договарянето на газовите доставки

Следвайте " Гласове " в 

" След оценка на събраните данни от партньорските служби и инспекция от наша страна се откри и наложи хипотезата, че вследствие на дейностите на държавното управление на Петков са настъпили събития, довели до прекратяване на доставките на природен газ от страна на ООО „ Газпром износ “ на 27.04.2022 година "
" Прави усещане, че едвам в края на месец април, а точно на 27 април 2022 година, БЕХ по предписание на Кирил Петков и след координиране с Асен Василев организира фиктивни правни съвещания с правните консултанти, посочени от държавното управление на Кирил Петков - „ WHITE & CASE “, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги. "

" Анализираните и систематизирани материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че дейностите на " Булгаргаз " по отвод на възнаграждение на природния газ по новата скица, която е обявена от „ Газпром износ “, са по експлицитна заповед (указание) на Министерски съвет на Република България. "
" Много е допустимо да има предварителна сделка сред „ Булгаргаз “ и „ МЕТ Енерджи трейдинг “ - България за предстоящо прекратяване на газови доставки, което да докара до една бъдеща продажба на нужните количества от частната компания при повишени в пъти цени с високи комисионни. "
" От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на осъществени закононарушения по член 219 и член 220 от Наказателен кодекс. “

Това са цитати, описващи схеми с природния газ на предходното държавно управление, от 200-страничен отчет на Финансовото разузнаване към ДАНС, твърди Агенция ПИК. Според медията разследваните лица са експремиерът Кирил Петков, ексфинансовият министър Асен Василев, и други висши чиновници в последния постоянен кабинет. Докладът е послужил за основа на формиране на досъдебно произвеждане в Софийска градска прокуратура, написа още ПИК.
Цитатите, оповестени от Агенция ПИК:
„ I. ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА
След оценка на събраните данни от партньорските служби и инспекция от наша страна се откри и наложи хипотезата, че вследствие на дейностите на държавното управление на Петков са настъпили събития, довели до прекратяване на доставките на природен газ от страна на ООО „ Газпром износ “ на 27.04.2022 година
Намерени са данни за това, че „ Булгаргаз “ още при започване на месец април 2022 година е написала писмо до „ Газпром износ “, че не приема решението на доставчика за възнаграждение на горивото в националната валута.
Тъй като съществува конюнктура, която постанова да бъде оценена сигурността на страната ни, това води до предприемане на дейности за попречване на вероятните опасности от наложените промени на договорните връзки, при започване на април 2022 година Министерски съвет на република България е приел решение, с което указва на „ Булгаргаз “ ЕАД да не подхваща дейности по осъществяване на предлагането на „ Газпром Експорт “ за изменение на договорните условия.
Прави усещане, че едвам в края на месец април, а точно на 27 април 2022 година, БЕХ по предписание на Кирил Петков и след координиране с Асен Василев организира фиктивни правни съвещания с правните консултанти, посочени от държавното управление на Кирил Петков - „ WHITE & CASE “, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги.
В стенограмата на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) от месец април 2022 година са предоставени доказателства за осъществени заплащания и издадени фактури от страна на Българския енергиен холдинг към „ Булгаргаз “ за първите пет месеца на 2022 година за употребявани правни услуги в размер на 1 051 874, 56 лева с Данък добавена стойност, без да е посочено съответно съображение за погашение на сумите от страна на наредителя.
ИЗВОДИ
Анализираните и систематизирани материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че дейностите на " Булгаргаз " по отвод на възнаграждение на природния газ по новата скица, която е обявена от „ Газпром износ “, са по експлицитна заповед (указание) на Министерски съвет на Република България.
Това решение на Министерски съвет и указаното от министър-председателя и финансовия министър са били и формалното съображение БЕХ да разпореди на „ WHITE&CASE “ правната оценка за смяна и препоръчаните условия и посредством която оценка се източват обилни средства от бюджета.
Въпреки зародилата и ясно обрисувана рецесия и основана обстановка, която би довела до напрежение в края на бюджетната 2022 година, първите дейности от страна на българския снабдител за обезпечаване на нужните количества природен газ, нужни за потреблението за страната за идващите месеци, са подхванати на 27.04.2022 година
Това ясно сочи едно доста закъснение на нужните ограничения от „ Булгаргаз “ за обезпечаване на количествата, макар че сдружението е имало предварителна информация за развиването на събитията и разрастналата се обстановка още на 01.04.2022 година
Налице е цялостно безучастие от страна на ръководещите и желанието, което същите декларират да бъде открито политическо позволение на казуса, не може и не е съображение да се одобри като аргументиран и най-много заможен мотив за закъснение на дейностите на „ Булгаргаз “, като в поддръжка на това е и съществуването на предварителна информация и безапелационна възбрана от страна на Министерски съвет за осъществяване на условията на главния снабдител.
Събрани са задоволителен размер от материали за това, че за времето от април  до юни 2022 година сдружението „ Булгаргаз “ не е подхванало, освен това, не е направило и най-малък опит за каквито и да е дейности, целящи подписване на контракт, без значение дали в дълготраен или къс проект, за доставка на природен газ с различни снабдители.
Доставчикът на нужни количества природен газ за страната ни досега е запълнил нишата от нужното количество гориво, само че държанието му е рисково и следва да се регистрира фактът, че количествата гориво са закупувани месец за месец на по-високи цени спрямо тези на „ Газпром износ “.
Това е и довело до извода ни, че доста е допустимо да има предварителна сделка сред „ Булгаргаз “ и „ МЕТ Енерджи трейдинг “ - България за предстоящо прекратяване на газови доставки, което да докара до една бъдеща продажба на нужните количества от частната компания при повишени в пъти цени с високи комисионни.
Установихме и че при покупката на гориво от ВВТ в Гърция при огромната договорка  с „ МЕТ Енерджи трейдинг “- България, като разход за „ Булгаргаз “ ЕАД към покупната цена се прибавя и цената на нужния за доставката в България потенциал.
От предоставените и оценени данни, касаещи твърдия групиран потенциал за един месец, а точно май 2022 година през ИТ Кулата Сидиракастро, се вижда, че цената е 65 лв. за 1 MWh/d, което в пъти оскъпява разноските на „ Булгаргаз “ при доставка на природен газ за клиентите им в България.
Прави усещане, че размерите на хонорарите, заплатени от " Булгаргаз " към „ WHITE&CASE “, са безпричинно повишени, неразбираемо избрани и в същите няма точна методология за установяване на размера на хонорарите.
Намерено е, че БЕХ са издали на публичния снабдител фактури на стойност 1 051 874,56 лева  с Данък добавена стойност за интервала април - август 2022 година
От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на осъществени закононарушения по член 219 и член 220 от Наказателен кодекс. “ КРАЙ НА ЦИТАТА
 
Източник: " Труд "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР